Tuesday, August 10, 2010

Nekad

Aku nekad. Walaupun aku rasa bertanggungjawab pada kerja2 yang aku tinggalkan tapi aku tetap nekad. Aku cukup terasa, tersinggung & terkilan dengan anggapan majikan aku terhadap aku selepas segala pengorbanan yang aku curahkan selama lebih 1 tahun bertugas di syarikatnya. Pada pandangan aku dia sebenarnya yang tak tahu tugas-tugas anak buahnya. Sesungguhnya pengajaran paling berguna aku terima adalah supaya tidak mengambil tahu tugas orang lain dan membantu tugas orang lain yang akhirnya akan memakan diri kita sendiri. Aku digelar perosak proses sedangkan niat aku cuma hendak membantu dan paling penting orang tersebut datang kepada aku untuk meminta bantuan dan aku menlongnya. Kenapa akhirnya aku yang digelar perosak proses apabila timbul masalah2 lain.

Sudahlah satu sen pun aku x dapat atas keringat & pengorbanan aku tu. Aku hanya melaksanakan tugas2 NGO.Tak berbaloi sungguh. Sesungguhnya aku tidak tergamak tapi aku terpaksa & aku nekad. Semoga ALLAH mengampuni diri ini & memberi aku petunjuk untuk aku terus melangkah dalam kehidupanku.

"The secret of joy in work is contained in one word - Excellence. To know how to do something well is to enjoy it." -Pearl S.Buck-

No comments: